Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szükséges eszközök

2008.11.28

Ahhoz hogy igénybe tudjuk venni az Xbox Live szolgáltatást, alapvetően két kötelező, és néhány opcionális eszközre van szükségünk.

Kötelező eszközök:
1. Xbox 360 játékkonzol
2. Szélessávú Internet kapcsolat (ADSL vagy kábel alapú Internet)

Opcionális eszközök:
- router
- PC
- wireless (vezeték nélküli) hálózati adapter (csak és kizárólag akkor, ha vezeték nélküli hálózatot szeretnénk otthon kiépíteni)

Az Xbox Live elérésére alapvetően három módunk van. Mindhárom módszerrel ugyanolyan minőségben érhető el a szolgáltatás, a felhasználó döntésén múlik, hogy melyiket alkalmazza. Az általános elfogadottság szerint leginkább a második megoldást szokták választani a játékosok, ez ugyanis a legpraktikusabb és legkényelmesebb egyben. További bevezető helyett nézzük a három lehetőséget:

1. Közvetlen Internetes kapcsolat
Ebben az esetben van a legegyszerűbb dolgunk. Az Xbox 360 hátulján lévő ethernet csatlakozóba bedugunk egy ethernet kábelt (ha Xbox 360 Premium csomagot vettünk, akkor ehhez alapból adtak ilyet), a kábel másik végét pedig közvetlenül az ADSL-modembe dugjuk. Így a konzol közvetlenül kapcsolódhat az Internetre.

Közvetlen Internetes kapcsolat

Ha az Xbox 360 konzolt közvetlenül az ADSL modemmel kötöttük össze, a következő beállításokra lesz szükség az Internet (Xbox Live) eléréséhez:

Network Settings/Edit settings/Basic settings:
IP Settings - Automatic
DNS Settings - Automatic
A többi beállítást hagyjuk alapállapotban!

Network Settings/Edit settings/Additional Settings/PPPoE settings:
Username - Meg kell adni az Internet szolgáltatótól kapott felhasználónevet.
Password - Meg kell adni az Internet kapcsolathoz érvényes jelszót
A többi beállítást hagyjuk alapállapotban!

Ennek a kapcsolati fajtának az a legnagyobb hátulütője, hogy ha van PC is a háztartásban, akkor az nem tud kapcsolódni az Internetre addig, amíg az Xbox 360 van összekapcsolva azzal. Így nem használható párhuzamosan a két eszköz, és ha mindkettőt használni szeretnénk, akkor elkerülhetetlen az ethernet kábelek folyamatos cseréje az ADSL-modemben.

2. Routeres kapcsolat
Ahogy azt már fentebb is írtam, ez a kapcsolati forma a legelterjedtebb. Mivel a legtöbb háztartásban az Xbox 360 mellett valószínűleg található egy (vagy több) személyi számítógép, ezért elkerülhetetlen, hogy párhuzamosan több ilyen eszköz is használja az Internetet. Ez tökéletesen megoldható egy router segítségével, és további pozitívum, hogy a kábel alapú Internettel rendelkező felhasználók is elérik vele az Xbox Live-ot.

Routeres kapcsolat


Gyakorlatilag mindenkinek ez a megoldás ajánlható. Igaz, hogy a router néhány ezer Forintos extra beruházást jelent, de ez megtérül a vele kapott kényelemmel és szabadsággal, arról nem beszélve, hogy a későbbiekben további eszközöket (PC-t vagy Xbox 360-at) köthetünk a hálózatra.

Fontos: A routert használat előtt PC segítségével megfelelően konfigurálni kell. Ez nem Xbox Live-hoz tartozó, hanem számítástechnikai kérdéskör, ezért ez a weboldal ezzel nem foglalkozik. Hogy elkerüljétek az esetleges problémákat, érdeklődjetek a szakboltban a router konfigurációja felől, hogy az Internet elérése ne okozzon problémát!

FONTOS! Az Xbox 360 Premium csomaghoz kapott ethernet kábel NEM használható az Xbox 360 és a router közé. Ilyen esetben patch kábelt kell venni. Ilyet minden számítástechnikai szakbolt árul, akár méretre vágva is. PC és router, valamint Xbox 360 és router közé is ilyen patch kábel kell. A router és az ADSL- vagy kábelmodem közé kell a standard ethernet kábel.

3. Windows ICS (Internet Connection Sharing) kapcsolat
Ezzel a kapcsolódási formával a PC-t használhatjuk routerként, vagyis a PC kapcsolódik közvetlenül az Internetre, de "továbbadja" (megosztja) az Internetet az Xbox 360 felé is. Sajnos ennek a kapcsolati fajtának is van egy nagy hátulütője: Ha az Xbox Live szolgáltatást el akarjuk érni, akkor a PC-nek is bekapcsolt állapotban kell lennie, függetlenül attól, hogy használjuk-e. Ez jelentős energiafogyasztási többletet jelent.

Windows ICS kapcsolat


Ha ilyen megoldást választunk, akkor meg kell győződnünk arról, hogy a PC rendelkezik-e két ethernet porttal, és a Windows ICS megoldáshoz alkalmas szoftverrel. Ehhez Microsoft Windows 98 SE, Windows ME, Windows 2000 Professional, Windows XP vagy Windows Vista operációs rendszer kell, hogy fusson a PC-n.

Zárszó a kapcsolódási típusokhoz: Sokan találkozhattak ebben a szekcióban új, eddig ismeretlen kifejezésekkel. Router, különböző típusú Internet elérések, különböző kábelek, eszközök. A videójátékok világában eddig ezek a kifejezések ismeretlenek voltak, az Internetes játék elterjedésével azonban megjelentek. Ezek, és a hozzájuk tartozó tudnivalók számítástechnikai információk. Ha bármelyik eszközről, kábelről vagy kapcsolati típusról további, konkrét kérdés merül fel, arra a számítástechnikai szakboltok bármelyikében felvilágosítást és választ tudnak adni.