Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Silver és Gold csomag

2008.11.28

Aki hallott már az új, Xbox 360-hoz köthető Live szolgáltatásról, az minden bizonnyal hallotta azt is, hogy két "szint" létezik: Silver (Ezüst) és Gold (Arany). A Microsoft mindezt azért alakította így ki, hogy egyrészt megszűnjön a problémás regisztrációs folyamat (ami az eredeti Xboxon nagyon sok játékost megakadályozott a szolgáltatás igénybe vételében), másrészt, hogy akár ingyen is elérhető legyen a rendszer. Az Xbox Live Silver ezt teszi lehetővé: teljesen ingyenes szolgáltatás, ugyanakkor majdnem minden olyan funkcióval rendelkezik, mint "nagy testvére", az Xbox Live Gold. Akkor mégis, mi a különbség? Nos, a különbség két fő funkcióban mutatkozik meg, ez pedig az egymás elleni internetes játék, és a nemrégiben lehetővé tett Video Chatelés.

Az Xbox Live számos lehetőséget tartogat azok számára is, akik nem akarnak egyetlen fillért sem kiadni érte. A Silver előfizetési szint (amelyet még így nevezni is túlzás, hiszen ingyen van) tartalmazza a saját profil létrehozásának a jogát, a felhasználónak lehet saját Barátlistája*, A rendszer nyilvántartja Játékospontjait*, és minden, Xbox 360-on folytatott tevékenységét (játszott programok, stb). A felhasználó ezen kívül szabadon letölthet minden, a Piactéren* lévő tartalmat. Természetesen, a prémium, vagyis fizetős tartalmakért a Silver előfizetőnek is fizetnie kell. A játszható játékdemo-k, trailerek, videók azonban mind ingyenesek. Ha a felhasználónak van headset-e (Premium csomaghoz alapfelszerelés, Core csomaghoz külön lehet megvenni), akkor szabadon beszélgethet bármelyik barátjával a Live-on keresztül.

Aki minden lehetőségét szeretné kihasználni a Live-nak, az jobban teszi, ha előfizet az Xbox Live Gold-ra. Ez minden olyan funkciót és lehetőséget tartalmaz, amit a Silver, de pluszban lehetővé teszi még az egymás elleni internetes játékot, és az Xbox Live Vision kamera által közvetített Video Chatelést is. A barátok, ismerősök így már nemcsak szöveges üzenetben vagy headset-en keresztül beszélgethetnek, hanem fej-fej mellett játszhatnak is egymás ellen, valamint beszélgethetnek úgy is, hogy látják egymást. A legtöbb Xbox 360 játékprogram tartalmaz valamilyen formában Xbox Live-os többjátékos módot. Ezt csak a Gold előfizetéssel rendelkezők tudják használni.

12 hónapos Gold előfizetői feltöltőkártyaAz Xbox Live Gold előfizetést természetesen a Microsoft-nak kell kifizetni. Fizetni lehet hitelkártyával vagy pre-paid rendszerű, ún. "feltöltőkártyával" is. Már Magyarországon is több szakboltban lehet kapni olyan, titkos kóddal ellátott kártyát, amelynek kódját a konzolon beírva 3 hónapos, illetve 12 hónapos Gold előfizetéshez juthatunk. Fontos, hogy az előfizetés meghosszabbításához újra pre-paid kártya, vagy hitelkártyás fizetés szükséges. Utóbbi esetben a 12 hónapos levonás helyett választható havidíj is (minden hónapban levonják a hitelkártyáról az egyhavi előfizetési díjat). Általános tapasztalat, hogy az éves előfizetés kifizetődőbb.

Fontos: Az Xbox Live Gold árszabása országonként és kontinensenként változó. Mivel jelenleg Magyarországon hivatalosan nincs Xbox Live támogatás, ezért a magyar játékosoknak másik régiót kell választaniuk a regisztráció során. A választott régiótól függ, hogy milyen pénznemben és milyen összeget számláz a Microsoft az előfizetésért. (Feltöltőkártya esetén ez nem jelent gondot, hiszen magyar boltban, fix Forint összegért vásárolhatjuk a kívánt előfizetői kódot.)


AZ XBOX LIVE SILVER ÉS XBOX LIVE GOLD ELŐFIZETÉSEK SZOLGÁLTATÁSAI

  SILVER GOLD
Havi- vagy éves díj Nincs Van
Saját Live profil Van Van
Barátlista Van Van
Játékospontok gyűjtése Van Van
Letölthető tartalmak Van Van
Fizetős tartalmak Van Van
Xbox Live Arcade Van Van
Szöveges üzenetek küldése Van Van
Windows Live Messenger Van Van
Hangos beszélgetés Van Van
Világranglistákra felkerülés Van Van
Internetes játék Nincs Van
Video Chat Nincs Van

* Lásd az Alapfogalmak szekcióban.