Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapgogalmak

2008.11.28

A kibővült, új szolgáltatásokat tartalmazó és kínáló Xbox Live egy sor új, eddig ismeretlen fogalmat hozott be a köztudatba. Ezeket célszerű eredeti, angol nevükön emlegetni, ahol lehet, hiszen ez sokkal egyetemesebb és érthetőbb a játékosok nagyobbik része számára, mint az esetleges félrefordítások. Az új Xbox Live felhasználók egy részének gondot jelenthet, hogy mi mit jelent. Itt eligazodhatnak az alapfogalmak között.

Játékoskártya (Gamercard): A "virtuális személyi igazolványa" minden Xbox Live felhasználónak. Fontos és egyedi adatokat tartalmaz a felhasználóról, segítségével sokmindent meg lehet tudni az illetőről. A Játékoskártyák nyilvánosak, ha ismerjük a keresett egyén Live-os nevét, akkor az interneten rákereshetünk Kártyájára, és megnézhetjük a hozzá tartozó információkat. Az én Játékoskártyámat a weboldal bal oldalán láthatjátok, a menü felett.

Név (Gamertag): Ez minden Xbox Live felhasználó egyedi, egyetemes neve, amely alapján minden játékban azonosítani lehet bárkit. A Live-os profil készítésekor kell megadni ezt a nevet, és amíg ez a profil él, addig minden játékban, minden világranglistán és minden statisztikában ez a név fog szerepelni. Nem kell külön neveket megadni, és nem kell külön neveket regisztrálni minden egyes játékban. Egy név, egy profil vonatkozik a teljes Xbox 360 használatra. Ha mégis meg szeretnénk változtatni Gamertag-ünket, erre van lehetőség, de ez fizetős szolgáltatás - nem éri meg. Fontos, hogy regisztrációkor azt a nevet válasszuk, amit igazán szeretnénk, hosszú távon.

Játékoskép (Gamer Picture): Ugyanaz, mint egy fórumon az avatar. Kis képecske a Játékoskártyán, más jelentősége az önkifejezésen kívül nincs. Játékosképek vannak alapból az Xbox 360 merevlemezén, de lehet őket venni a Piactéren (többféle játékhoz kapcsolódva), illetve a hamarosan megjelenő webkamera segítségével saját fotókat is berakhatunk a Játékoskép helyére.

Játékospont (Gamerscore): A különböző Xbox 360 játékokban összegyűjtött pontok összege. Gyakorlatilag azt jelzi, hogy egy játékos mennyire ügyesen, vagy mennyire sok játékkal játszott már. A pontoknak egyfajta motiváló ereje is van, hiszen a barátok versenghetnek azzal, ki tud több pontot szerezni egy-egy játékban. Az Xbox 360 játékok maximum 1000, az Xbox Live Arcade játékok maximum 200 pontot adhatnak. Fontos: Ez nem egyenlő a Microsoft Pontokkal, fizetésre NEM használhatók!

Elismertség (Reputation): 0-tól 5 csillagig terjedő érték, amely megmutatja, hogy az adott játékos mennyire közkedvelt a több Live felhasználó körében. Egy-egy Live-os játék után lehetőség van az Xbox 360 konzol rendszerén keresztül visszajelzést küldeni a többi játékosról. A visszajelzés (Feedback) lehet pozitív, vagy negatív. Ha negatív, akkor meg is kell indolokni, hogy miért az. Az érkező visszajelzések alapján alakul ki az Elismertség, amely, ha nagyon alacsony értéket ér el, a Microsoft megvizsgálja az adott felhasználó viselkedését. Ha a sok negatív visszajelzés bizonyítást nyer, időlegesen vagy véglegesen kitilthatják a felhasználót a Live rendszerből.

Játékos Zóna (Gamer Zone): Ahogy több más adat, a Zóna sem jelent semmilyen kötelezettséget. A Live-os profil készítésekor kell választani egyet, de bármikor ingyen megváltoztathatjuk. A Zóna amolyan játékosi hitvallást, ars poetica-t jelent. Négyféle zóna létezik: Recreation, Pro, Underground, Family. A Recreation zónát azok választják, akik tét nélkül, csupán a szórakozás és az élmény kedvéért játszanak. A Pro zónába azok mennek, akik szeretik a versengést, szeretnek nyerni, de tisztelik az ellenfeleiket is. Az Underground zóna ajánlható az alternatív gondolkodású és ízlésű játékosoknak, míg a Family a családi profiloknak megfelelő, ahol a gyerektől a szülőig mindenki szeret játszani, többnyire komoly tétek nélkül. A Zóna kiválasztása segíti a hasonló ízlésvilágú játékosok összekerülését Live-on. Nagyobb az esélye ugyanis, hogy egy előszobában a saját Zónánk tagjaival találkozunk

Piactér (Marketplace): Ez a gyűjtőhelye minden, játékokkal, filmekkel, zenékkel kapcsolatos letölthető tartalomnak. Az Xbox 360 menüjén keresztül érhető el, és a játékok címe, a letöltés fajtája szerint is többféleképpen szűrhető. A kiválasztott tartalmat azután egyszerűen le lehet tölteni. Az Xbox Live Piactérre folyamatosan áramlanak az új anyagok, a játszható demo-któl kezdve a videókon, képeken át a játék-tartalmakig (például: új karakterek, új autók, pályák, zenék, játékmódok, tárgyak, stb.). Természetesen jól látható módon meg vannak különböztetve az ingyenes (Free) és fizetős tartalmak.

Xbox Live Arcade: Lásd az Xbox Live Arcade szekciót is, ez a Microsoft új, kisebb méretű, ötletes, színes játékokat terjesztő letöltő szolgáltatása. Az Xbox 360 menüjéből érhető el. A játékok tételes, teljes listája is az ehhez tartozó szekcióban van.

Microsoft Pontok (Microsoft Points): Ezek azok a bizonyos pontok, amelyekkel a Kép Piactéren lévő fizetős tartalmakat megvehetjük. A folyamat a következő: igazi pénzért megvesszük a Microsoft Pontokat, majd ezeket a pontokat "költjük el" a kívánt tartalmakra. 500, 1000, 2000 és 5000 Pontot lehet venni egyszerre, online fizetéssel (hitelkártyával). Ha ilyenünk nincs, az sem jelent gondot. Már a magyar szakboltok jó részében is lehet kapni pre-paid rendszerű, 2100 Pontot tartalmazó "feltöltőkártyát". Az ezen a papírkártyán lévő lekaparható kódot beütve az Xbox 360 megfelelő menüjébe azonnal megkapjuk a pontokat a profilunkra. Fontos: A Microsoft Pontok NEM azonosak a Játékospontokkal. A Microsoft Pontok árazása online fizetésnél országonként változó, ezért attól is függ, regisztrációkor melyik régiót választottuk ki. A Pontok megmaradnak a profilunkon, nincs lejárati idejük, nem kell őket mindenképp elkölteni záros határidőn belül. A megvásárolt Pontokat bármeddig tárolhatjuk, és bármilyen Piactér tartalomra elkölthetjük. A későbbiekben szerepel a Microsoft tervei között, hogy összekötik a rendszert a Points.com internetes vásárlási rendszerrel is, így a világhálón keresztül a saját Microsoft Pontjainkat nemcsak játékokat érintő tartalmakra, hanem más, egyéb dolgokra is elkölthetjük majd.


TrueSkill rendszer: A Microsoft saját fejlesztésű online, játékosokat összehozó alrendszere. Azok a játékok, amelyekbe beépítik a TrueSkill alkalmazást, figyelemmel kísérik a játékos teljesítményét játék közben, akár online, akár offline módokban játszik. Ezek alapján bizonyos TrueSkill rangsort állít fel a rendszer. Mindez azért érdekes, mert ha Xbox Live-on játszunk, akkor mindig a saját képességeinknek megfelelő ellenfelekkel találkozunk (kis ingadozásokkal, hogy legyen esély a fejlődésre, de a visszaesésre is). Így nem áll fent annak a veszélye, hogy túlságosan nehéz vagy könnyű ellenfeleket kapunk rendszeresen. A Project Gotham Racing 3 című autós játék már használja is a TrueSkill rendszert.

My Xbox: Nem szorosan az Xbox Live-hoz kapcsolódik, inkább az internethez. A hivatalos Xbox.com oldalon elérhető a My Xbox webhely minden Xbox Live felhasználónak. Ezen belül megnézhetjük Barátlistánkat, szöveges üzeneteket küldhetünk és fogadhatunk akár Xbox 360 konzolunkról / konzolunkra is (Message Center), és összehasonlíthatjuk eredményeinket Barátainkkal. Továbbá itt értesülhetünk az új, megjelenő játékokról, hírekről és egyéb érdekességekről. A My Xbox minden Xbox Live felhasználó hasznos és tartalmas kiindulóhelye az interneten.

Xbox Guide: Az Xbox 360 konzol bármikor előhozható menürendszere. Akár játék közben is egy gombnyomásra előhívható, és rajta személyes beállításokat eszközölhetünk, megnézhetjük a Barátok listáját, cseveghetünk velük vagy üzeneteket olvashatunk és küldhetünk. Az Xbox Guide lehetővé teszi, hogy bármilyen tevékenység közben tartsuk a kapcsolatot az Xbox Live-val és annak szolgáltatásaival.